Повечето предприятия изпълняват изискванията за оценка на риска
Повечето предприятия изпълняват изискванията за оценка на риска / DarikNews.bg, архив

1861 проверки в 1634 предприятия са извършили през 2013 година специалистите от Инспекция по труда - Сливен. Структуроопределящи за региона икономически дейности са производство на текстил и изделия от текстил, без облекло; производство на машини и оборудване с общо и специално предназначение; производство на хранителни продукти; строителство на сгради и др. Структуроопределящите предприятия подхождат по-ангажирано към създаване и реализиране на фирмената организация за управление на дейността по осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, като неразделна част от бизнес политиката на предприятието, съобщават от Инспекцията.

През отчетния период е установено, че от проверените 1204 предприятия с повече от един наети работници, изискването за изготвяне оценка на риска са изпълнили 1182 (98 %) предприятия от различни икономически дейности. В 1141 (95%) от проверените предприятия има утвърдена програма за премахване, ограничаване и контрол на риска.

Оценяването на риска на работните места продължава да се осъществява от Служба трудова медицина, а не от работодателите.

Предприятията, в които е утвърдена програма за предотвратяване, намаляване, ограничаване и контрол на риска представляват 95 % от общия брой проверени предприятия с повече от едно наето лице.