Отложиха извеждането на ромски клан от общинско жилище
Отложиха извеждането на ромски клан от общинско жилище / Областна администрация-Сливен

Извеждането на ромския клан Борисови, от които пропищя населението на котленското село Градец, от общинското жилище е отложено за 30 ноември. Това съобщи Росен Хандърчев, началник на оперативна група в криминална полиция в Котел. Това той разбрал от групата котленски полицаи, които трябваше днес да окажат съдействие на общинарите да изведат клана от жилището.

Баща и син от семейството имали еднакви имена, но по-интересното в случая е, че както имало заповед от зам. кмета на Котел Адамова за извеждането на главата на клана - Борис Костов, така и в същото време имало настанителна заповед за сина, също Борис Костов, който живеел на 50 метра наблизо. Полицаите провели разговор със зам. кметицата и главния счетоводител, но те не могли да дадат никакво обяснение за тези противоречиви заповеди.

Семейството по принцип е от Котел, но често сменя местоживеенето си, живели са известно време в Медвен и от година са настанени в къща с три стаи в Градец. Кланът наброява около 20 души. Големият Борисов имал 11 деца, а синът му - 4. Заедно - възрастни и деца, тероризирали района.

Около обиталището на ромите живеят кореняци от Градец, възрастни и самотни жени и Борисовите често извършвали набези по техните дворове и отнасяли каквото намерят.

„След намесата на полицията, докато тя ги задържи и ги пусне, членове на фамилията извършвали нови престъпления", разказа още полицай Хандърчев. Той посочи, че стремежът на местното население е семейството да бъде преместено в друг район или в ромската махала на селото.