/ В храма.
В кризисни моменти храмовете са били винаги отворени, а свещениците - при болните. Това каза в интервю за БТА отец Евгени Янакиев, ставрофорен иконом и протосингел на Сливенската митрополия.

Той посочи, че свещениците в Сливенската епархия продължават своята духовна работа - да служат, изповядват. Няма нарушение на ритъма на богослуженията, като по време на пост молитвите са повече отвсякога през годината, каза отецът.

Православната църква чества Събор на Св. Архангел Гавриил

Категоричен е, че не трябва да се спира богослужението, нито причастяването, наложено като традиция в литургиите още от четвърти век. По думите му за Българската православна църква е още жив и болезнен споменът от комунизма, когато се затварят храмове. Свещеникът смята, че днес е налице опит за същото, маскиран под грижа за общественото здраве.

Българската екзархия в Истанбул спря религиозните обреди заради коронавируса

Отец Евгени отбеляза, че хората в храмовете са по-малко, защото спазват разпоредбите на властите. Драстично са спаднали продажбите на църковни свещи, както и даренията, и ако това положение продължи още месец, много от храмовете ще затворят и няма да могат да плащат заплати на своите служители, каза духовникът.

На вратата на катедралния храм "Свети Димитър" в Сливен, отец Евгений е сложил надпис "Зона свободна от COVID 19".
БТА