Започват консултации за изборите
Започват консултации за изборите / Областна администрация Сливен
Подготовката за зимния сезон бе тема на разширено заседание, което областният управител Чавдар Божурски свика на 18 октомври. В заседанието участваха представители на общините, Областното пътно управление,  „В и К“,  „Електроразпределение – Юг“, „Напоителни системи“, ОД на МВР, РД „Пожарна безопасност и защита на населението“,  Югоизточно държавно предприятие, РЗИ, РУО, на общините в областта.
 
За поддръжката на автомагистрала „Тракия“ и републиканската пътна мрежа до момента са осигурени всички необходими химични материали, 95% от нужните инертни материали и 70% - от солта – съобщиха от Областното пътно управление.  Зимната поддръжка на първокласните и второкласните пътища е възложена на фирма „Пътно поддържане“, а на автомагистрала „Тракия“ – на дружество „Магистрали 2014“. Техниката, която ще се използва, е снабдена с GPS-система, което дава възможност на дежурния служител в ОПУ да наблюдава движението на всеки един автомобил и да получава информация колко обхождания са били извършени.
 
Болниците са направили разчети за приема на родилки, спешни пациенти и болни на хемодиализа в усложнена обстановка.  Разпоредено е да осигурят запаси от лекарства най-малко за 1 месец напред. При нужда ще се доставят кръв и кръвни продукти от Регионалния център по хематология в Стара Загора – казаха от РЗИ.   В училищата и детските градини е извършена профилактика на отоплителните инсталации още през лятото – съобщиха от РУО. Дърва все още не са доставени в 4 учебни заведения в община Котел, но това ще стане в близките дни. Особено внимание е отделено на 13-те средищни училища в областта. Изправността на училищните автобуси е проверена с участието на ДАИ. Дадени са указания при тежка обстановка да не се провеждат следобедните занятия, за да може децата да бъдат транспортирани до населените си места през светлата част на деня.  Необходимата профилактика и ремонти на съоръженията са извършени и от служителите на „В и К“,  „Напоителни системи“ и „Електроразпределение-Юг“.  В Нова Загора и Твърдица има сключени договори за зимната поддръжка и в града, и на общинската пътна мрежа. В Сливен в близките дни ще бъде сключен договор за общинската пътна мрежа, а в Котел процедурата предстои.
 
Областният управител изиска от общините в срок до 27 октомври да представят информация дали са осигурили и какъв вид тежка техника за извличане на закъсали товарни автомобили, дали е предотвратено дублирането при използването на машините  за зимна поддръжка, дали са осигурени допълни средства от местните бюджети и в какъв размер, които да се изразходват при усложнена обстановка.