Общината иска авансово 4 милиона и половина от ЕК за инфраструктура
Общината иска авансово 4 милиона и половина от ЕК за инфраструктура / netinfo
Кметът Йордан Лечков да подпише „запис на заповед” като обезпечение на авансово плащане по Интегрирания проект за водния цикъл на град Сливен – фаза ІІ бе гласувано днес в Общинския съвет. Общината ще поиска авансово от Европейската комисия 4 милиона и 409 хиляди лева за изпълнението на инвестиционния проект, като такова обезпечение е задължително условие по договора.

„Целта на записът на заповед е да се съкратят евентуални съдебни процедури, ако има някакво неизпълнение на договора. Такава бе процедурата при тегленето на общинския заем от 22 милиона за инфраструктура през 2007 г. С подписа си кметът удостоверява, че тези пари ще бъдат налични и ще бъдат върнати при поискване. Това е европейска практика и ще се налага винаги, ако има дай-боже повече договори с Европейската комисия”, каза зам. кметът Недка Енергиева.

„Община Сливен е предприела мерки за по-голяма оперативност на плануваните проекти, но първо трябва да бъдат подписани договорите.

Кметът Лечков успя да извоюва при преговорите с МОСВ, тръжните процедури за избор на изпълнител по двете фази на проекта за водния цикъл да се правят от общината. Освен това изпълнителят трябва да бъде един, защото дейностите по двете фази ще се изпълняват паралелно”, каза още зам. кметът по финансите.

Проектът е продължение на първата фаза, която е договорена за финансиране по предприсъединителна програма ИСПА и касае разширяването на канализационна мрежа, ремонт на канализационна мрежа, модернизация на съществуващи помпени станции за питейна вода, реконструкция на вътрешна водопреносна мрежа Такава бе процедурата при тегленето на общинския заем от 22 милиона за инфраструктура през 2007 г. Това е европейска практика и ще се налага винаги, ако има дай-боже повече договори с Европейската комисия, каза Енергиева.