Обявяват носителя на наградата „Константин Константинов”
Обявяват носителя на наградата „Константин Константинов” / Дарик Сливен, архив

Продължават проявите от XIV Национален фестивал на детската книга в Сливен. За поредна година днес ще се проведе Национален пленер за детска рисунка. Тази година темата е: ”На гости в страната на сбъднатите желания”. В него ще се включат над 250 деца на възраст от 7 до 14 години от цялата страна. Той ще проведе от 10.30 до 14.30 ч., като негови домакини ще са Национална художествена гимназия ”Димитър Добрович”, Регионална библиотека „Сава Доброплодни”, III ОУ „Д-р Иван Селимински“ и Детски комплекс - Сливен. Творбите на децата ще бъдат оценявани от професионално жури с председател художника Христо Тотев, а на 11 май /петък/, от 10.30 ч. на тържествена церемония в ДТ ”Стефан Киров” отличените художници ще получат своите награди.

От 11.00 ч., на открита сцена до Стария бряст ще започне концерт и забавна игра с награди „Кажи ми любимото си стихотворение!”. В същия час в камерната зала на ДТ ”Стефан Киров” започва премиера на книгата „Кой как реве” на писателя Марко Ганчев.

В 11.30 ч. в Художествена галерия "Димитър Добрович" - Сливен ще бъде открита изложба „Петър Станимиров - илюстрации”.

Още две премиери на книги ще се състоят днес - книгата „Островът” на Александър Секулов ще бъде представена в камерната зала на ДТ ”Стефан Киров” от 12.00 ч., с участието на ученици от ГПЗЕ „Захарий Стоянов” и II ОУ „Христо Ботев”. В същата зала в 13.30 ч. е премиерата на книгата „Малката Божана в нощта на чудесата” на писателката Божана Апостолова.

Карнавалното шествие започва в 16.30 ч. и ще премине по бул. ”Цар Освободител”. В цветното дефиле ще се включат над 300 ученици от  различни сливенски училища, както и деца-гости на фестивала. Дефилето ще бъде водено от Мажоретен състав при читалище „Просвета”- Поморие, Мажоретен състав „Селимински Силуетс” при III ОУ "Д-р Иван Селимински", Театър „Цвете” и Духов оркестър „Крандила Джуниър” с ръководител Ангел Тичалиев. Жури ще определи носителите на наградата за най-оригинален костюм.

В 17.30 ч. започва тържественият концерт-спектакъл с участието на Руслан Мъйнов и Антоанета Добрева-Нети, танцьорите от Клуб по спортни танци „Сливен”, Детски балетен театър „Капка” - Бургас, Балет „Авангард” към Военен клуб – Сливен и на изпълнителите от Вокална формация към детски хор „Милка Стоева”  – Бургас, Китарен ансамбъл и квартет „Класика” към Национално училище за музикално и сценично изкуство "Проф. Панчо Владигеров" в Бургас, Детска театрална студия "Приказен Театър” - Бургас.

В края на спектакъла ще се проведе и Официална церемония по връчване на Националната награда „Константин Константинов” за принос в детското книгоиздаване за 2012 г. в категориите – за цялостен принос, за автор, за илюстратор, за издателство.