Областният управител на Ямбол събра на среща представители на Инициативния комитет в село Лозенец и на МВР
Областният управител на Ямбол събра на среща представители на Инициативния комитет в село Лозенец и на МВР / Областна администрация - Ямбол

За взаимодействие между органите на Министерството на вътрешните работи и Инициативния комитет от село Лозенец се споразумяха на среща при областния управител представители на двете страни, съобщават от Областна администрация - Ямбол. Разговорът бе иницииран от областния управител на Ямбол Николай Пенев, с цел да се намерят конкретни и бързи решения на част от исканията на Инициативния комитет.

За да разговарят с жителите на село Лозенец, в срещата участие взеха комисар Божидар Василев – началник отдел „Охранителна дейност, лицензионен и разрешителен режим“, сектор КОС, Иван Джерахов – инспектор в сектор КОС, комисар Генчо Иванов – директор на ОД на МВР – Ямбол и комисар Георги Кючуков – началник отдел „Охранителна полиция“.

Страните се споразумяха на Инициативния комитет да се предостави от ОД на МВР Ямбол информацията, свързана с дейността по унищожаване на боеприпасите в база „Стралджа-Мараш“, съгласно Закона за достъп до информация.

Ще бъде извършено и съвместно инспектиране на базата с членове на Инициативния комитет, наети от тях независими експерти и представители на МВР. Целта е да се направи оценка на останалите количества взривен материал, да се прецени каква част от него може да бъде преместена на друго място, за колко време и с какъв интензитет могат контролирано да бъдат взривени останалите след аварията на 5 юни 2012 г. материали. Посещението в базата ще се проведе съгласно изискванията на Закона за защита при бедствия.

 

„От месеци се стремим да постигнем това, което днес направихме в рамките само на час“, заяви Дина Попова – председател на Инициативния комитет на с.Лозенец.