Язовир „Асеновец" няма опасност да прелее след снеготопенето
Язовир „Асеновец" няма опасност да прелее след снеготопенето / Дарик Нюз - архив
Няма риск за населението в районите на двата големи язовира и микроязовирите в Сливенска област при активното снеготопене. Това заяви пред Дарик зам. областния управител Камен Костов. Язовир „Жребчево”  е запълнен на 170 млн.кубически метра, при 400 млн. кубически метра пълен обем, като се извършва ежемесечен мониторинг от министерството на околната среда и водите.

Обемът на язовир „Асеновец” е 28 кубически метра пълен обем, в момента е количеството вода е 16,4 кубически метра. Директорът на Вик Сливен Севдалин Рашев заяви, че се очаква утре, 8 феврурари,  нивото на язовира да се увеличи с още 4 см. Подготвят се помпите на Тунджа и Мечкарево, които ще бъдат включени в действие при необходимост.  

Техническото състояние на яз. „Асеновец“ се оценява като много добро. На половин километър от язовирната стена, коритото на река Асеновска е почистено от храсти и прегради по пътя на водата.

Нивото на водата се следи постоянно, каза още  Камен Костов и добави, че няма опасност от преливане на водоемите. 27 са потенциално опасните язовира в областта.  Междуведомствена комисия извършва обследвания периодично. Такива проверки предстоят да бъдат извършени отново през месец март, уточни зам.областния управител.

Общо в област Сливен язовирите са 107.