Награждават кръводарител от Сливен по повод 14 юни - Международния ден на безвъзмездните кръводарители
Награждават кръводарител от Сливен по повод 14 юни - Международния ден на безвъзмездните кръводарители / netinfo

Цвятко Христов Ванчев от Сливен е един от десетте доброволни кръводарители от страната, които днес, на официална церемония в София, ще бъдат наградени по повод Международния ден на безвъзмездните кръводарители.

От началото на 2012 г. безвъзмездно родово кръводаряване в Сливен са направили 1380 кръводарители, съобщават от Областната организация на БЧК. Доброволните безвъзмездни кръводарители са 22, от които 15 са в рамките на пролетната кампания.

На 15 юни от 11.00 часа в Кръвния център, с акция на доброволци от БЧК -  Сливен, които ще дарят кръв, ще приключи пролетната кампания за безвъзмездно и доброволно кръводаряване, организирана от министерството на здравеопазването, Националния център по трансфузионна хематология и Българския червен кръст. Ще бъдат наградени номинирани кръводарители.

И тази година пролетната кампания премина под надслов „Запалете свещичка , подарете любов!”

Всички желаещи да дарят кръв могат да го направят ежедневно от 8.00 до 14.30 часа в Кръвен център - Сливен, както и да се присъединят към инициативата на БЧК на 15 юни от 11.00 часа!

За първи път през 2004 г. 14 юни се превръща в специален ден в цял свят за ознаменуване на доброволното кръводаряване и за изразяване на благодарност към безвъзмездните кръводарители. Всеки ден в България 600 души се нуждаят от кръв и кръвни продукти.