Наградиха най-добрите фотографи на Кукерландия
Наградиха най-добрите фотографи на Кукерландия / Пресцентър Община Ямбол

Турският фотограф Енвер Шенгюл спечели първа награда в международната фотографска изложба-конкурс „Кукерландия". Неговата снимка бе избрана измежду 397, които участваха в конкурса. Това е третото призово отличие на Шенгюл от ямболската изложба, като през годините е печелил още първа и трета награда.

Награждаването се състоя в ямболската художествена галерия „Жорж Папазов" по време на откриването на експозицията от 40-те най-добри творби. Второ място според журито заслужава снимката на Иво Данчев, озаглавена „Звън", а третата награда отново е за фотограф от Турция - Мехмед Ергин за „Дървото на желанията".

Освен трите най-добри, бе присъдена награда и за най-млад участник - Ева Вълчева, както и отличия на спонсорите на конкурса. Международната фотографска изложба - конкурс си остава водещото съпътстващо събитие в маскарадния фестивал „Кукерландия". Подобен конкурс със снимки от маскарадни фестивали и въобще на тема маски, не се провежда на друго място, затова и интересът към изложбата е много голям.

По време на официалното награждаване заместник - председателят на Народното събрание Анастас Анастасов заяви, че ще направи необходимото изложбата да бъде експонирана в парламента. Координаторът на Федерацията на карнавалните градове за България Кирил Манов пък обеща експозицията от 40 фотографии да бъде представена извън пределите на България.