Младеж пет пъти хваща Богоявленския кръст в Ямбол, подаряват му го
Младеж пет пъти хваща Богоявленския кръст в Ямбол, подаряват му го / Дарик Сливен

Богоявленският кръст остана завинаги в Иван Димов, който за пети път го извади от водите на река Тунджа в Ямбол. 25-годишният възпитаник на НСА пръв достигна до него и го размаха високо над главата си пред над 1 000 човека, които присъстваха на ритуала. В ледените води се хвърлиха девет смелчаци, сред които бе и ветеранът Атанас Балахуров.

Архиерейският наместник отец Панайот Чакъров хвърли кръста от моста на градския парк. Миналата година той обеща на Иван Димов, ако улови кръста за пети път, да му го подари. И днес изпълни обещанието си.

Щастливият плувец, секунди след като излезе от реката, заяви, че усещането за съхраняване на българския дух чрез традицията за хвърляне на кръста, всяка година става все по-силно. Кръстът той ще носи винаги със себе си и най-вече в сърцето си.

Иван Димов миналата година завърши спортната академия и сега работи като инструктор по ски на Витоша. Специално за Богоявленския ритуал той си е дошъл в Ямбол. Обеща, че и догодина пак ще бъде тук и пожела на всички здраве и късмет.