Измамиха още една сливенска баба по схемата „освобождаване на колетна пратка”
Измамиха още една сливенска баба по схемата „освобождаване на колетна пратка” / sxc.hu

Пореден случай на телефонна измама е регистриран в Областната дирекция на МВР - Сливен. Около 15,00 часа на 20 август 80-годишната жена, след обаждане по телефона, че неин познат има нужда от пари за освобождаване на колетна пратка, в която има документи и пари, предала на измамниците 1000 лева.

Жената е от град Сливен и е била измамена по същата схема като своята съгражданка, предала сумата от 2600 лв. на 18-ти август и намерила в колета кутия бисквити. Служители на сектор  “Противодействие на икономическата престъпност” работят по двата случая.

Какво представлява измамата „освобождаване на колет”?

Ваш “роднина” или „познат”, с когото не сте се чували или виждали отдавна, е изпратил колет от чужбина, съдържащ скъпо лекарство, голяма сума във валута или други ценности. Трябва да дадете определена сума, за да получите колета, под предлог, че ако не се плати, от митницата ще го конфискуват. Измамниците могат да поискат да платите транспортни разходи за доставката. В повечето от тези случаи по-късно ви търси друг глас, който се представя за вашия роднина, старае се да ви убеди колко ценна е пратката и обещава, че като се видите, ще ви плати разходите.