Изборът на Български патриарх започва с Всенощно бдение
Изборът на Български патриарх започва с Всенощно бдение / Sofia Photo Agency, архив

 

Церемонията по избора на Български патриарх започва с Всенощно бдение, което ще бъде отслужено днес от 18:30 ч. в храм-паметника "Св. Александър Невски".

Там ще бъдат Предстоятелите и представителите на Поместните православни църкви, техните делегации, както и делегатите на ПИЦС, съобщиха от Светия Синод. Ловчанският митрополит Гавриил, Русенският митрополит Неофит и Старозагорският митрополит Галактион са тримата кандидати за патриархм припомня БГНЕС.

Изборът на кандидатите за патриаршеския жезъл беше труден. Първоначално беше избран единствено митрополит Галактион. Имената на другите двама митрополити, сред които ще се избира български патриарх, станаха факт след 26-ия тур на гласуване. Те бяха избрани, след като Светият Синод пресметна две трети от необходимото мнозинство за техния избор по нов начин. При предишните турове, според сметките, две трети от 14 гласа, са 10 гласа. Те всъщност обаче са девет и една трета. Така закръглянето е към деветката, а не към десет, защото девет и една трета е по-малко от половин.