И в Сливен има раждания по домовете, но след това се търси лекарска помощ
И в Сливен има раждания по домовете, но след това се търси лекарска помощ / netinfo
И в Сливен има раждания по домовете, но след това се търси лекарска помощ
24843
И в Сливен има раждания по домовете, но след това се търси лекарска помощ
  • И в Сливен има раждания по домовете, но след това се търси лекарска помощ

В Сливен е имало случаи на раждания по домовете, но след това бебетата и родилките са приемани веднага в болница. Това съобщи началникът на родилното отделение в МБАЛ „Д-р Иван Селимински", д-р Соня Михайлова. Тя допълни, че става дума за родилки от ромски произход, от по-отдалечени места, които след раждането се обаждат в бърза помощ и лекарите проследяват състоянието на майките и новородените.

Д-р Михайлова изрази възмущение от случая в Габрово, при който млада жена от Швейцария, омъжена за българин, роди у дома си преди Нова година. „Ужасена съм от поведението на родителите. Има тенденция жени да раждат по домовете, но в присъствие на медицинско лице в момента на раждането. Аз като лекар към ужасена от оставянето на плацентата в тенджера и от кучето, което лежи близо до бебето. Не видях това бебе да е безкрайно спокойно, поне от кадрите, които показаха. Не мога да коментирам това позитивно", каза д-р Михайлова.

Според нея всеки има право да решава какво да прави, но не е ясно кой носи отговорност, ако настъпят усложнения, които могат да доведат до загуба на бебето или майката. „Задавам въпроса защо раждането не стана там, откъдето е родилката. В някои страни има такава практика - раждане по домовете, във вода, но в присъствието на медицинско лице. Иначе като този случай знам, че се е случвало в първобитно-общинния строй. Има секти и организации, които работят против правилата на обществото", каза в заключение д-р Михайлова.