/ netinfo
Собствениците на три обекта в Ямболска област са глобени заради липса на касов апарат и неиздаване на касов бон. Инспектори от полицията, представители на Комисията за защита на потребителите-Бургас, ТД на НАП-Бургас и ОБДХ-Ямбол са проверили магазини за хранителни стоки, кафе-аперативи и заложни къщи.

Административно нарушение на Наредбата за дейността на заложните къщи  е установено в заложна къща, с управител  31-годишен мъж. Там контролните органи констатирали, че размерът на посочените в информационното табло такси по отпусканите заеми срещу залог на изделия от злато не съответства на размера на реално събираните такива.

В кафе-аператив, собственост на 33-годишен е установено, че в обекта няма въведено в експлоатация електронно фискално устройство, както и че няма регистрация по Закона за храните. 

При контролна покупка в хранителен магазин, с управител 53-годишен мъж, проверяващите установяват, че не се издава фискален бон. Също така е констатирано несъответствие между касовата наличност и показанията на фискалното устройство, както и че в обекта не се водят дневници за самоконтрол и са налице хранителни стоки с неизвестен произход.

За всички установени закононарушения от компетентните органи са съставени констативни протоколи и предстои да бъде взето отношение по административен ред.

Продължава провеждането на специализирани полицейски операции за противодействие на икономически престъпления на територията на областта.