Елена Хайтова и Никола Гигов гостуваха в с. Генерал Инзово
Елена Хайтова и Никола Гигов гостуваха в с. Генерал Инзово / netinfo

„Вълнуващ урок по родолюбие” – така заместник-кметът на община „Тунджа” Станчо Ставрев определи провелата се в с. Генерал Инзово творческа среща с дъщерята на Николай Хайтов – Елена Хайтова и нейния съпруг Никола Гигов. Организатори на срещата бяха община „Тунджа”, Научно-технически съюзи – Ямбол и народно читалище „Н. Й. Вапцаров”, с. Генерал Инзово. В препълнената зала на старата Акбунарска къща гостуваха управителят на НТС – Ямбол Ангел Ангелов, кметът на селото Галин Пантелеев, Люба Митева и Димитър Димитров – началник-отдели в община „Тунджа”. Срещата откри Янка Лилова – председател на читалище „Н. Й. Вапцаров”.

Известният изследовател-орфеист Никола Гигов направи обширен обзор на своето творчество и сподели мисли за тежестите на съвремието, за вярата си в доброто бъдеще на страната ни. „Още в Орфеевите книги и в апокрифните древни български скрижали е записано: „Бъдещето е на българите!” С времето тази мисъл се превърна в мое верую”, каза писателят. Специално внимание гостът отдели на най-новата си книга „Послание от вековете”.

Никола Гигов е автор на 58 книги с поезия и проза, издадени у нас и в чужбина. Удостоен е със 100 национални и 30 световни награди. Над 50 професори от цял свят го оценяват като най-големия изследовател-орфеист. Половин век той издирва живота и творчеството на Орфей и само за него е издал 12 книги. Гигов е единственият КОЛХ в България - един от участниците в експедиция по пътя на митичните аргонавти до Колхида /днешна Грузия/. Подобно на Орфей, който, според древното предание, участва в легендарния поход с кораба Арго от Гърция до Колхида, Гигов с вълнение се докосва и до този невероятен свят. Той е включен в Световната класация “Великите умове на ХХІ век” от Американския биографичен институт на САЩ. Обявен е за „Световен мъж на годината” - 2007. Удостоен е със “Златен медал за България” от САЩ и е лауреат на световната награда „Диамантът Да Винчи” на името на Леонардо да Винчи – признание на Интернационалния биографичен център в Кеймбридж, Англия. Има индивидуално място в Залата на славата в Американския биографичен институт - Северна Каролина, САЩ. Тази световна награда е присъдена за откритията за Орфей и книгите му, които имат световна известност.

Елена Хайтова – първородна дъщеря на именития Николай Хайтов, говори за несломимия дух и творческо богатство на своя баща, за любовта му към България, за обичта на народа, за многобройните битки на своя баща за чистота и опазването на българския език. С вълнение Хайтова сподели за 20-годишните изследванията за гроба на Васил Левски. „Радвам се, че тази година, когато отбелязваме 10 години от смъртта на Николай Хайтов, най-после се сложи плоча на църквата “Св. Петка Самарджийска”, която показва, че там са погребани костите на Апостола”, заяви писателката и посочи, че, ако беше жив, Хайтов щеше да е най-щастливият човек, защото това е най-голямата битка, която посмъртно е спечелил.

Елена Хайтова представи акценти от последната книга на своя съпруг Никола Гигов  „Послание от вековете” и прочете негово стихотворение, посветено на Николай Хайтов. Тя сподели и основни моменти от най-новата си книга „България – болка и песен”.

Елена Хайтова е автор и на книгите “Баща ми – най-дивият разказ”, “Сама сред звездите”, посветена на Валя Балканска, „Гладиаторът Хайтов”, “Безумният Орфей” – за нейния съпруг Никола Гигов.

Инзовци споделиха своето вълнение от срещата си с именитите български творци и поканиха гостите отново да посетят тяхното село. Образува се огромна опашка от желаещи да получат автографи от предоставените книги на Елена Хайтова и Никола Гигов.