/ iStock/Getty Images
До седмица ще приключи ремонтът на водоеми, захранващи високата и средната зона на Сливен, съобщиха от ВиК.

До момента е завършен ремонтът на водоем 5000 куб.м  „Бункера“, който захранва с вода високата зона на града. Там са подменени всички тръби и кранове, изградени са връзките на две камери на водоема. Работи се по ремонта на водоема за средна зона „Хамам баир“ 12 200 куб.м. 

Стефан Радев: Общината е в постоянен контакт с „ВиК-Сливен“ за приключване на водния проект

Преди 3 месеца започна строителството на нов разпределителен водоем от 10 000 куб.м в района на Пречиствателната станция за питейни води на Сливен. Съоръжението ще осигурява на града допълнителен обем водни количества.

Предстои изграждането на покривна плоча на водоема, с което ще бъде завършено строителството му. До водоема „Бункера“ ще бъдат изградени 876 м външни връзки, посредством осигурените чугунени тръби с диаметър 70 см.

Със същите тръби, от водоема при Пречиствателната станция за питейни води с обем 10 000 куб. м до водоема „Хамам баир“ ще бъде прекаран още 1886 м водоповод. Ще бъдат изградени и заложените по проекта шахти, кранове и водомери. 

Над 100 години гаранция имат новите чугунени тръби с диаметър 70 см, с които ще се осъществят външните връзки между захранващите водоеми. Всяка от тях тежи един тон. Всяка тръба е с уникален сериен номер, който гарантира качеството и дава възможност за  рекламация при нужда. 

До момента, по европейски проект, в Сливен са изградени 15 км от предвидените за реконструкция 23 км водопроводи и 450 м от заложената за подмяна в проекта 3000 м канализационна мрежа.

Прогнозният срок за приключване на изграждането на нови и реконструкция на съществуващи водопроводни и канализационни мрежи и съоръжения в Сливен, включително водопроводи до и от пречиствателната станция за питейни води, е 31 януари 2023 г.
БТА