/ iStock/Getty Images
Десетки надзиратели, полицаи и пожарникари протестират пред женския затвор в Сливен. Те отново настояват за индексация на възнагражденията, съобразено с процента на инфлация, за преговори по увеличение на социалните плащания с постоянен характер, за увеличаване на щатната численост. 

"Като втора точка от нашите искания сме поставили необходимостта от реформи, каза пред журналисти Цветан Михайлов, секретар на Управителния съвет на Синдиката на служителите в затворите в България. Държим те да се случват в условията на прозрачност с участието на представители на синдикалните организации. Като служители на терен имаме необходимия практически опит и можем да подпомагаме този процес, в който да бъдат изчистени проблеми, както по отношение на политиката на доходите, така и във връзка с корупционнните практики, слабостите по отношение на кариерното израстване, управление на работната сила, пороците в обществените поръчки".

Михайлов припомни, че служителите са в протестна готовност от февруари, като имаше протест пред Народното събрание и пред Министерството на финансите, а от 27 май излязоха с ленти „Продължаваме протеста“.

"Реално погледнато няма реформи или те се правят на парче", каза Николай Стоев, председател на Синдикат на служителите на МВР в Сливен. "Няма цялостна визия как трябва да изглежда полицията, как трябва да работи. Не ни харесва даже начина, по който ние работим", добави той. И посочи, че сред исканията е подобряване на материално-техническата база.

Служителите на МВР са разочаровани, че управляващите не са изпълнили обещанието си работещите да имат право на глас и да участват в реформирането на сектора. Стоев допълни, че има съкращения в сектора, които също не са съгласувани с тях.

Не сме съгласни службата за пожарна безопасност да бъде извадена от МВР, заяви Росен Георгиев от синдиката на РД "ПБЗН" в Сливен. Той каза, че не е ясно какво предстои и при какви условия, и допълни, че реформа без средства няма как да бъде осъществена. "Най-важно е да се осигури финансовият и човешкият ресурс. При положение, че няма ясна и конкретна визия за това какво ще се случи, за нас е по-добре да останем в МВР", категоричен бе той.

От синдикатите предупреждават, че ако няма развитие по поставените въпроси, на 12 юни ще има национален протест в София.
БТА