Делото за взривовете в база „Стралджа – Мараш” продължава
Делото за взривовете в база „Стралджа – Мараш” продължава / Impact Press Group, архив

Делото за взривовете в база „Стралджа – Мараш” продължава днес с изслушване на свидетели. Заседанията са насрочени за пет поредни дни – до 4 юли.

Подсъдими по делото са собственикът на базата Десислав Делев и началникът на производството Иван Пеев. Те са обвинени, че в качеството си на длъжностни лица не са предприели необходимите мерки за сигурност при работа с взривни вещества. Делото се гледа при закрити врата, тъй като има опасност от разгласяване на държавна тайна.

Същевременно от началото на юни в района на базата за утилизация отново се извършват контролирани взривове на деформирани снаряди. Те са предварително обявени и жителите на Лозенец са информирани за датите и часовете, в които ще се извършват взривовете. До края на август трябва да бъдат унищожени около 18 000.

Делото започна година след взривовете и оттогава беше отлагано многократно. Няколко пъти бяха възлагани допълнителни задачи към експертизата, стигна се и до отвод и назначаване на три нови вещи лица, тъй като се установи, че са имали трудово – правни отношения с едно от пострадалите дружества, съхранявало боеприпаси на базата.