Четири язовира в Сливенска област са в предаварийно състояние
Четири язовира в Сливенска област са в предаварийно състояние / DarikNews.bg, архив

Междуведомствена комисия, назначена от областния управител Татяна Петкова е извършила проверка на техническото и експлоатационно състояние на водните обекти в област Сливен.

От извършения оглед на 27-те потенциално опасни язовира на територията на областта е установено, че в неизправно състояние при предходни проверки са язовирите „Новоселец", „Митрокук" и „Николаево". За всеки проверен язовир е съставен констативен протокол с предписания, който се изпраща до кмета на съответната община за изпълнение.

В община Сливен язовирите в предаварийно състояние са яз. „Злати войвода 1", яз. „Горно Александрово" и яз. „Маджаров 2" , а в Котел такъв е яз. „Ябланово". За всички язовири в предаварийно състояние е направено предписание към съответните общини за вземане на решение за възстановяване или извеждане от експлоатация и бракуване.

Техническото състоянието на двата големи язовира в областта „Асеновец" и „Жребчево" е много добро. Комисията е обходила и критични речни участъци за проверка на проводимостта на речните корита извън населените места.

Има изготвена Програма за планово почистване на участъци от реките Тунджа, Беленска, Стара река, Нейковска и Луда Камчия, които се намират извън населените места. Почистването им е наложително с оглед защита на населени места, стопански обекти и инфраструктура от наводняване.

При осигуряване на финансов ресурс, дейностите по програмата ще бъдат възложени.

Комисията е предложила допълнително в програмата да бъдат включени нови участъци.