Осем язовира са в предаварийно състояние
Осем язовира са в предаварийно състояние / Дарик Сливен, Архив

Експертна комисия е извършила оглед на всички 27 потенциално опасни язовири на територията на област Сливен, както и на още 5 други, които са с констатирано неизправно състояние при предходни проверки, съобщиха от областна администрация. В изправно състояние са пет.

Констатираните с неизправни съоръжения и в предаварийно състояние язовири са яз. „Злати войвода 1", короната е прекъсната от прокопаване, не се завирява. Предприети са мерки за временно обезопасяване, като е извършено насипване и промяна на трасето на бързотока и отводящия канал на преливника. За язовир „Злати войвода 3" са предприети мерки за временно обезопасяване, като е прокопан изцяло нов преливник в десния скат и е засипан ерозиралия в левия скат, яз. „Злати войвода 4" са възстановени откоси и корона, частично е отстранена бетоновата стена на входната част на преливника.

В яз. „Горно Александрово" не са изпълнени ремонти, завирен до 0,5 м под котата на среза на стената. Язовир „Кавичална" землище с. Пъдарево са предприети мерки по временно обезопасяване чрез прокопаване на нов преливник и допълнително продълбаване. Неработещ основен изпускател. Извършено е запълване на ерозионната каверна в стария преливник. Язовир . „Радецки" землище с. Радецки - неизправен основен изпускател (шибърната шахта е разрушена от преливане), тотално разрушен енергогасител. Изпълнено е засипване и заравняване на короната на стената с чакъл и язовир „Маджаров 2" землище с. Пет могили е с неработещ основен изпускател, неизправна язовирна стена. Изпълнен е неуплътнен насип на част от короната със земни маси. Язовирът е изпразнен.

Обходени са всички критични речни участъци. Констатирано е, че в изпълнение на задълженията на областните управители за поддържане на проводимостта на речните корита, областният управител на Сливенска област е изготвил Програма за планово почистване на участъци от реките Тунджа, Беленска, Стара река, Нейковска и Луда Камчия, които се намират извън населените места и чието почистване е наложително с оглед защита на населени места, стопански обекти и инфраструктура от наводняване.

Програмата е изпратена до министъра на вътрешните работи и председател на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет с искане за финансиране.

При осигуряване на финансов ресурс предвидените в програмата дейности ще бъдат възложени от областния управител.