Част от язовирите в региона не отговарят на изискванията за безопасност
Част от язовирите в региона не отговарят на изискванията за безопасност / Дарик нюз, архив

Част от язовирите в региона все още не отговарят на законовите изискванията за безопасна експлоатация. Това е установила междуведомствена комисия, назначена от областния управител Детелина Николова, след като в рамките на десет дни е проверявала състоянието на речните корита, проблемните участъци по водосборни дерета извън населени места и потенциално опасните водни обекти на територията на областта.

Поради сравнително малките завирени обеми на язовирите в региона и тяхното разположение, общата оценка е за ниска степен на риска. Изключение прави язовир „Смолница 2” (Козлодуйци) в община Добричка. Въпреки пониженото водно ниво в язовира, при незапочнал ремонт на стената, язовирът представлява опасност за ниската част от с. Козлодуйци, посочват от комисията. Отбелязва се още, че все още не е проектирана локална система за оповестяване при бедствия на нито един потенциално опасен язовир на територията на областта.

Комисията препоръчва на община Добричка да засили контрола върху концесионерите на язовири, с цел подобряване на техническото и експлоатационно състояние и аварийната готовност. Проверяващите отчитат подобрение на състоянието на язовирните стени, експлоатирани от „Напоителни системи”- клон Варна.

Поради липса на хидроложки и хидравлически наблюдения и изчисления, комисията не е в състояние да даде точна оценка за възможностите на сухите дерета да провеждат високи вълни. Въпреки това проводимостта на проверените участъци на повечето реки и дерета извън населени места, е оценена като задоволителна.

Непосредствено след наводнението през юни 2014 г. и към момента са предприети значителни мерки за намаляване на рисковете от наводнения в град Добрич, отчитат още от междуведомствената комисия. Почистено и продълбочено е коритото на река Добричка  и е възстановена облицовката на изровените при наводнението участъци от корекцията на реката. Необходимо е да бъдат осигурени средства за довършване на ремонта на дъното и откосите на облицовката в град Добрич.

Възстановена е и облицовката на изровените при същото наводнение участъци от корекцията на река Голямата (Екренска) в с. Кранево, община Балчик. За решаване на проблемите с наводненията на курорт „Албена” е изготвен инвестиционен проект, с който се кандидатсва за финансиране по ПУДООС.

В участъка от опашката на бившия язовир „Златия 1” до регулацията на село Долина, е изградена земна корекция с дължина 2 км, която е първи етап от одобрен проект за корекция на реката.

Необходимо е да се осигури финансиране за реализация и на проекта за корекция на Суха река за осигуряване на проходимост от скатовите води след язовирната стена на язовир Одринци и оразмерителното водно количество от основния изпускател на водоема.