Четири кукерски групи от „Тунджа” с пет награди от „Сурва” – Перник
Четири кукерски групи от „Тунджа” с пет награди от „Сурва” – Перник / Община Тунджа

Четири кукерски групи от община „Тунджа” се завърнаха с пет престижни награди от ХХІІІ Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва”, Перник 2014. Голямата награда Златна маска за кукерска група журито единодушно присъди на атрактивните кукери от село Челник. Златен медал в раздел „Поддържане и предаване на местната традиция – Кукери” спечели кукерската група от село Кабиле.

Със златен медал в раздел „Атрактивност за група от Източна България” бяха отличени кукерите от село Калчево.

Сребърният медал в раздел „Атрактивна игра – кукери” журито отреди на групата от село Маломир, които за първи път се явяват на този престижен фестивал. Те възобновиха традицията в селото през 2012 година след 30-годишно прекъсване.

Специалната награда  уикенд за двама в Арбанаси, бе присъдена на персонажите „Двата вола” от село Кабиле.

Четири кукерски групи от Тунджа с пет награди от Сурва  Перник
netinfo

Председател на журито на ХХІІІ Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва” беше проф. д-р Георг Краев. 93 групи с над 6 000 участници са дефилирали на фестивала в Перник в продължение на два дни. Участие са взели и карнавални групи с 300 участници от Китай, Индонезия, Албания, Италия, Македония, Сърбия, Украйна и Хърватска.

Специален гост на фестивала е бил президента на Федерацията на европейските карнавални градове (ФЕКГ) Барон Хенри ван дер Кроон. Новосформираната детска кукерска група от село Калчево ще даде старт на прогонването на злото от общината и ще нарече своя благослов за здраве, щастие и берекет на 2 февруари (неделя) от 14.30 часа на площада в селото.

Традиционно тунджанските кукери започват своите игри от Сирни заговезни.