лекари
лекари / община Нова Загора
Лекари, медицински сестри и санитари от общинската болница „Света Петка Българска” ЕООД в Нова Загора се включиха в националния протест под надслов "Спрете унищожаването на общинското здравеопазване".

За един час по обяд те прекратиха своята дейност. Пациентите в спешно са били обслужвани. Недоволството срещу липсата на адекватни мерки за спасяване на общинското здравеопазване е организирано от Сдружението на общинските болници с подкрепата на Лекарския съюз.

Дават допълнително 28 млн. лева за общинските болници

Според Националното сдружение на общинските болници в България, състоянието в сектора вече не може да се опише като опит за оцеляване, а като невъзможност за оцеляване. Показват го и цифрите – задълженията на общинските болници в България са 100 млн. лв. към декември миналата година, сочат данни на Министерство на здравеопазването.

Общински болници в страната започват протести

Искането на протестиращите е за целева субсидия от 30 млн. лева от държавния бюджет за оздравяване, както и да им бъдат изплатени надлимитните дейности за последните години. Те настояват промяна на действащите медицински стандарти и за увеличаване на цените на клиничните пътеки, които са без промяна от 2007 година при минимална заплата от 180 лв. 

Ще преструктурират проблемните болници, за да ги спасят от фалит

„С актуализирането на медицинските стандарти  на общинските болници ще бъде дадена възможността да извършват дейността си в условията на финансова стабилност и предвидимост”, каза управителят на МБАЛ „Света Петка Българска” д-р Станка Иванова. Тя изказа благодарност на ръководството на община Нова Загора, без чиято финансова подкрепя болницата ще прекрати своята дейност.