4D ехограф за ДКЦ - 2
4D ехограф за ДКЦ - 2 / DarikNews.bg, архив

Модерен ултразвуков ехограф от най-висок клас – 4D има Диагностично-консултативен център 2 – Сливен след одобрението за покупката от Общинския съвет. „В Сливен той е единствен и ще спести на бременните жени пътуване до София, Пловдив или Стара Загора, където такава апаратура”, каза за пресцентъра на Община Сливен управителят на общинското здравно заведение д-р Георги Илиев.

Ехографът дава възможност да се прави прецизен биофизикален скрининг на плода до 12-13 седмица от зачеването. Това при 4D ехографията означава, че снимката е триизмерна - височина, дължина и дълбочина, но образът е в движение в реално време. Той дава възможност за по-качествен образ, виждат се много миниатюрни подробности на бебето. Целта e да се видят аномалии на плода в най-ранните възможни срокове.

 

”Най-често срещаните проблеми на плода са сърдечните малформации - 3%, следват генетичните промени. Синдромът на Даун се появява на 1 на 850 раждания. Възрастта е огромен фактор за бременността на жената, след 35 г. рискът да роди дете с увреждания се покачва значително и това е смисълът на тези скрининги” - каза д-р Илиев. Той изрази задоволството от съвместната работа с кмета на Община Сливен инж. Кольо Милев и с общинските съветници, които винаги са подкрепяли добрите намерения за развитие на ДКЦ – 2.