Честване
Честване / Община Котел
С възпоменателен митинг в селата Ябланово и Филаретово бяха почетени жертвите на „Възродителния процес“ в котленско.
 
Стотици се събраха, за да отбележат 33-годишнината от мирните протести срещу насилствената смяна на имената. Възпоменанието започна по традиция с вой на сирени. В него участие взеха кметът на Община Котел Коста Каранашев, вицеконсулът на Турция в Бургас Керим Аксен, председателя на ОбС – Котел Христина Чолакова, областният управител на област Сливен Чавдар Божурски, зам.-председателят на Централния съвет на ДПС Янко Янков, общински съветници, кметове на кметства, районният мюфтия на Сливен Акиф Акифов, гости от Турция и жители на населените места в общината.

Филаретово
Община Котел


 
„Радвам се, че днес всички представители на големите партии на територията на община Котел сме се събрали тук заедно, за да отдадем своята почит пред жертвите на този антихуманен акт наречен „Възродителен процес“. По-големите от нас, а също и нашето поколение, знаят, че този акт в Ябланово стана знаков за цяла България. Селото беше най-пострадалото, защото в него живееха най-много свободолюбиви и истински хора“, каза в словото си кметът на община Котел Коста Каранашев. Той посочи още, че макар и след толкова години, младите трябва да знаят истината и да помнят миналото.
 
„Всеки път, когато съм на този митинг, казвам че демокрацията в България започва от с. Ябланово. Селото винаги заема подобаващо място в местната политика на община Котел, не само защото е голямо, но и защото има свой независим дух“, посочи още Каранашев.

Ябланово
Община Котел


 
„Както казах във Филаретово, така казвам и на вас – България израстна. Тя вече е член на Европейския съюз. Страната ни пое председателството на Съвета на Европейския съюз, което е гарант за демокрация и свобода. Основен принцип на ЕС е солидарността, но освен това, за мен, и за администрацията, която ръководя е важна и съпричастността. Знайте, че в мое лице, в лицето на общинските съветници и администрацията, вие имате един голям приятел, на когото може да разчитате за всичко“, каза в заключение кметът.

Филаретово
Община Котел


 
Слова към присъстващите в Ябланово и Филаретово отправиха още вицеконсулът на Турция в Бургас Керим Аксен, областният управител на област Сливен Чавдар Божурски и зам.-председателят на Централния съвет на ДПС Янко Янков.
 
Емоционално обръщение от името на репресираните отправи и Зюмбюл Баджакова – дъщеря и внучка на политически затворници.
 
Венци и цветя бяха поднесени пред мемориалните чешми в двете села, в памет на пострадалите в събитията от 1985 г. и „Възродителния процес“.