19 сливенски училища подпомогнати финансово заради по-малко отсъствия
19 сливенски училища подпомогнати финансово заради по-малко отсъствия / Дарик Сливен, архив

 

19 училища от Сливенска област са кандидатствали по новата програма на просветното министерство "Без отсъствие" и ще получат средства. Това съобщи за Дарик експертът от Регионален инспекторат по образование Боян Аксаков. Аксаков уточни, че основно училище  „Христо Смирненски” в Нова Загора е второто училище в страната, получило най- много пари.

Идеята е в мярката да бъдат включени училища, в които има проблеми с допускането на повече отсъствия и то най-вече за училища, в които се обучават деца от ромски произход, както и за професионалните гимназии, които си имат своите проблеми с посещаемостта в училище,  уточни експертът. Получаваните от училищата пари могат да се използват и за осигуряване на материални стимули – не само за учениците, които се връщат обратно в час, но и за тези, които помагат за тяхната реинтеграция. Средства могат да бъдат отделяни и за организиране на тематични обучения, семинари, срещи и празници.

Целите на мярката „Без отсъствие” са свързани най- вече с това да бъдат стимулирани и мотивирани, както директорите, така и педагогическите екипи, чрез които да се опитат да задържат учениците в училище и да се намали броя на отсъствията, преждевременно напуснали училище, както и за реинтегриране на отпадналите от образователната система.

Бюджетът на програмата "Без отсъствие" е 2 млн. лв.