велосипед колело
велосипед колело / iStock/Getty Images
Община Силистра ще участва в Европейската седмица на мобилността под мотото "Избери как да се придвижиш" на тема "Чиста мобилност за всички" от 16 до 22 септември, съобщиха от общината.

За кулминационен ден на серията от събития е посочена датата 18 септември. На 18 септември в час-пик /от 12.00.- 13.00ч./ ще бъде осъществен флашмоб в централната градска част на Силистра. Ще участват деца- танцьори и деца- гайдари от местни групи. На тротоарите и пешеходните пътеки ще се раздават дипляни. Ще бъде ограничена скоростта на движението. Неформална група - велосипедисти също ще се включи в проявите на този ден и ще тръгне по новоизградените велоалеи.

През последните години с три европейски проекта са изградени велоалеи в града. По проект: "Реконструкция и рехабилитация на ул. "Симеон Велики" - гр. Силистра" са изградени - 1090 метра; по проект: "Реконструкция и рехабилитация на площад "Албена" - гр. Силистра" - 300 метра; По проект: ,,Silistra - Eco-friendly -Viable- Electrical- Navodari Transport - Екологичен чист транспорт в трансгранична зона Наводари - Силистра, по Програма INTERREG VA Румъния - България 2014-2020 са изградени 475 метра велоалеи и предстои да бъдат изградени още 7359 метра, се посочва в съобщението.