Вече 1668 ученици от начален етап в Силистренско са се завърнали в присъствено обучение след тестване с бързи неинвазивни антигенни тестове, осигурени безплатно за училищата.

Връщат и големите ученици в клас, ако училищата осигурят тестове

За сравнение през миналата седмица са били 888 ученици, съобщиха от Регионалното управление на образованието в Силистра. Тези ученици са от 125 паралелки в общините Силистра, Тутракан, Дулово, Главиница и Ситово.

Съобщено е само за един положителен тест на ученик. Тестваните ученици на присъствени занятия представляват 58, 4 на сто от учениците в начален етап в петте общини, в които има наложени мерки - пълно спиране на присъствени занятия или редуване.

В тези 25 училища при първото за седмицата тестване са тествани и 171 педагогически специалисти и 100 човека от непедагогическия персонал. В тестването са участвали 82 доброволци - родители, медиатори, медицински лица.

По данни от РЗИ към вчерашна дата заболеваемостта бавно намалява, но няма промяна в мерките, които следва да се прилагат, се казва в съобщението. В общините Силистра и Тутракан се прилага пълно спиране на присъствените учебни занятия с изключение на паралелките от начален етап, които са се съгласили на тестване.

На училище срещу тест: Как премина първата седмица от новата заповед

В общините Главиница, Дулово и Ситово има редуване в електронното обучение на паралелките от прогимназиален и гимназиален етап. Паралелките от начален етап възстановяват присъственото си обучение с тестване.

За новата седмица ще се изготвят нови графици за редуване, тъй като на 19 ноември приключват досега разрешените. В общините Алфатар и Кайнарджа се провеждат присъствени занятия за всички.
БТА