Започна изграждането на новия Летен информационен център на Шуменското плато
Започна изграждането на новия Летен информационен център на Шуменското плато / netinfo

Първа копка за строителството на нов Летен информационен център на Шуменското плато бе направена днес. На официалната церемония присъстваха председателят на Общински съвет - Шумен проф. Георги Колев, зам.-областният управител Петко Шаренков, директорът на Природен парк „Шуменско плато" Сашко Кунев и порф. Диана Кюркчиева от ШУ „Епископ Константин Преславски".

Изпълнител на строителните дейности е шуменската фирма „Барс". Строежът е част от проекта „Устройство и управление на Природен парк „Шуменско плато", който е на стойност малко над 4,8 млн. лв.

Новата сградата ще бъде издигната на мястото на сега съществуващия Летен център. Тя ще бъде триетажна, с височина около 15 метра, като на покрива ще бъдат поставени и новите телескопи на астрономите от Шуменския университет. Единият е професионален 40-сантиметров и втори, който е 30-сантиметров и ще служи за учебни и научни цели. В сградата ще има зала за наблюдение на пещера „Бисерна" и зала за наблюдение на небесни тела. Шуменският университет е предоставил и автоматична-климатична станция, която също ще бъде монтирана в новия Център. След приключване на строежа ще бъде изграден модерен образователен център стана ясно още по време на днешната церемония.

Директорът на Природния парк Сашко Кунев определи началото на строителните дейности като знаково събитие.

Проф. Диана Кюркчиева заяви, че е изключително щастлива от факта, че започва строителството на сградата, на която ще бъдат поставени двата нови телескопа. Тя поясни, че астрономическата апаратура, която ще бъде поставена на Платото е на стойност 150 000 лв. и за купена по проект, финансират от Национален фонд „Научни изследвания" - преди около 5 години. „Тези телескопи, тази обсерватория се чакат от цялата шуменска общественост. Тук ще стане и един привлекателен туристически център, а за популяризацията на Астрономията това ще е прекрасна възможност", каза още проф. Кюркчиев.

Освен изграждането на тази сграда мащабния проект предвижда още ремонт на посетителската инфраструктура, ремонт на пещера „Бисерна, залесителни мероприятия и други. Проектът трябва да бъде финализиран през октомври тази година.