Заловиха крадеца, задигнал пенсията на възрастна жена
Заловиха крадеца, задигнал пенсията на възрастна жена / Дарик-Шумен, архив

Шуменските полицаи заловиха крадеца, който преди повече от седмица ограби жена в Шумен и й задигна пенсията и мобилния телефон.

Припомням, че тогава 77-годишната жена обяснила пред полицаи, че половин час преди инцидента била в сградата на Централна поща в Шумен, откъдето получила пенсията си - 303 лв.  След това се отправила към дома си. На ул. "Боян Пенев" в град Шумен била застигната от млад мъж, който бръкнал в джоба на якето, където държала портмонето си и мобилен телефон откраднал ги и побягнал. При издърпването им тя паднала на земята. Възрастната жена даде и бегло описание на извършителя на деянието: мъж на видима възраст около 20 - 25 години, облечен с тъмни дрехи.

Служителите на сектор "Криминална полиция" изяснили алибито на лица от контингента, склонни към извършване на подобни прояви. Те получили  информация, че в деня на грабежа в града е пребивавал 27-годишен мъж, осъждан за извършени грабежи и кражби, който е освободен от затвора в Ловеч в края на месец септември тази година, където изтърпял ефективно наказание "лишаване от свобода" за срок от 11 месеца за кражба. Мъжът бил разпитан и признал за извършеното престъпление. Заявил, че на 9 декември дошъл в Шумен за да се види с баща си. След това отишъл до пощата за да се обади по телефона на свои познати в чужбина. Забелязал, че възрастна жена брои пари, които е получила и сумата му се сторила голяма. Последвал я и на кръстовището на ул. "Боян Пенев" и ул. "Любен Каравелов" отнел от джоба й портмонето и мобилния телефон, а след това побягнал по ул. "Отец Паисий". Задържаният посочил и мястото, на което е изхвърлил портмонето и личните документи на жената - тревист терен в близост до ул. "Отец Паисий". Пред криминалистите заявил, че парите е изхарчил същия ден като закупил лекарства и хранителни продукти за свои близки. Мобилният телефон е иззет от майка му. Задържан е за 24 часа. 27-годишният А.А е осъждан шест пъти, като в три от случаите за извършени грабежи. Материалите по воденето  досъдебно производство ще бъдат докладвани на Окръжна прокуратура - Шумен.