Всички животни трябва да бъдат маркирани преди ваксинацията срещу син език
Всички животни трябва да бъдат маркирани преди ваксинацията срещу син език / netinfo

Всички животни трябва да бъдат маркирани преди старта на кампанията за ваксинация срещу „син език". Това стана ясно по време на днешното заседание на Общинската епизоотична комисия. Все още не е ясно кога ще започне същинската ваксинация, тъй като се очаква указания от централата на Агенцията по безопасност на храните, стана ясно от думите на д-р Едмонт Маринов от Областната дирекция по безопасност на храните в Шумен.

Самата ваксинация ще се извършва по график и от регистриран ветеринарен лекар, който трябва да има договор със съответния стопанин. Като проблем бе изтъкнато задължението, кметовете на места да осигурят човек, който да придружава ветеринаря по време на ваксинацията. Кметовете на населени места заявиха, че не разполагат с хора, а от общинска администрация запазиха мълчание и не казаха дали ще бъде осигурена физическа помощ. „Знам, че силите ви са ограничени, но това трябва да бъде извършено, за да предпазим животните от зараза", обърна се към кметовете на села д-р Маринов.

Ваксината, която е закупена от БАБХ е френска и с нея могат да се третират говеда и овце, стана ясно още по време на заседанието. Д-р Маринов заяви,че няма информация за противопоказания за ваксината или такава за неблагоприятно влияние на качеството на млякото и месото на животните. По думите му, 3 - 4 седмици след първите инжекции ще се наложи реваксинация за максимален ефект.

Животни, които не бъдат маркирани и ваксинирани няма да бъдат допускани до паша на общински мери и пасища, стана ясно още днес.

Ваксинацията срещу болестта "син език" е част от Държавната профилактична програма на БАБХ и се извършва през тази година след многото случаи на заболели животни през 2014 г.