/ dariknews.bg
Инвеститорите от Унгария имат интерес към България, а индустриалният парк край Шумен е представян пред тях, заяви при своето посещение в Шумен унгарският посланик  Текла Харангозо. Тя е в града по повод националния празник на Унгария.

На среща с кмета Любомир Христов те разисквали теми като демографската криза и какви мерки може да се предприемат за справяне с нея.
Друга тема на разговор е била възможностите за инвестиция в региона и индустриалния парк край Шумен. Посланик Харангозо отбеляза, че интерес от страна на инвеститорите има.

Текла Харангозо
dariknews.bg

Започна разширяването на Индустриалния парк


Имат интерес към България, това е така защото има сигурност. Нашият колега, който се занимава с икономически въпроси, винаги изпраща в Унгария възможности и след като миналия път бяхме тука и погледнахме индустриален парк - също отправихме предложения. Надявам се скоро да има резултат, каза тя.

Националният празник на Унгария е отчасти свързан и с Шумен, тъй като един от националните герои и водач на унграската революция Лайош Кошут е живял в града, докато бил в изгнание.

Посланик Харангозо и кметът на Шумен Любомир Христов поднесоха венци пред паметника на унгарския революционер.

Текла Харангозо
dariknews.bg


Няколкомесечното пребиваване на емигрантите- първо във Видин, а после и в Шумен създава не само връзки между унгарците и българите, но и донася посланието на по-свободен и граждански свят на живеещите под турско иго българи, посочи, Текла Харангозо.
 

Откриха обновената къща музей ''Лайош Кошут'' (СНИМКИ)


В края на миналата година унгарското правителство отпусна средства за ремонт на къщата музей Лайош Кошут в Шумен, като в реновацията участва и Община Шумен.

Текла Харангозо
dariknews.bg


За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари