РИОСВ – Шумен отбеляза Деня на Земята с екоурок
РИОСВ – Шумен отбеляза Деня на Земята с екоурок / netinfo

Шуменската екоинспекция отбеляза днешния Световен Ден на Земята с екоурок, който беше изнесен на петокласници от ОУ „ Панайот Волов".

Децата посетиха информационния център на Природен парк „Шуменско плато", където видяха експозицията за платото. Чрез специална викторина петокласниците научиха важни факти за Деня на Земята. 25-те ученици участваха в урок „Човекът и природата" в специалната класна стая на открито. Темата бе „Видове дървета в Шуменския край и тяхното опазване". Учениците се забавляваха чрез специалните игри с екологична тематика, а после влязоха в ролята на туристи и изминаха специалния пешеходен маршрут „Адреналин", в края на който достигнаха Дивдядовските скални венци.

Инициативата завърши със засаждане на дръвче, предоставено безвъзмездно от овощния разсадник в село Радко Димитриево. Петокласниците го засадиха пред училището си до паметника на Незнайния войн. Възпитаниците на ОУ „Панайот Волов" получиха специални подаръци от екоинспекцията - екотефтери от рециклирана хартия и прекрасни емоции от заниманията сред природата.

Световният Ден на Земята - 22 април, се отбелязва от над половин милиард души. Всяка година действията на повече от 12 000 партньори в 174 държави са насочени към опазването на планетата Земя и съхраняването на живота. Експертите в РИОСВ-Шумен подкрепят и насърчават дейностите за опазване на планетата, организират и провеждат образователни, възпитателни и с екологична насоченост събития.