Според Божанка Николова учителят трябва да е преподавател и приятел
Според Божанка Николова учителят трябва да е преподавател и приятел / dariknews.bg
Променя ли се ролята на учителя в днешно време? Отговор на този въпрос търсим в Международния ден на учителя.

Първият учебен ден на един... учител

Ролята на учителя далеч вече не стига до това той да преподава нови знания на децата. А трябва да свърши доста повече за тях. Това е позицията на Божанка Николова. Младото момиче е преподавател за втора година в шуменското училище "Панайот Волов".

Завършила същото училище, тя следва "Английска филология", след което избира пътя на учителя. 

Според Божанка Николова учителят трябва да е преподавател и приятел
dariknews.bg


Какво вдъхнови една млада жена да стане учител?

"Винаги съм искала да бъда преподавател. За мен наистина е важно децата да осъзнаят колко е ценно да знаят чужд език, защото той е полезен и дава перспективи пред тях", казва Божанка и обяснява, че удоволствието от това да вижда как децата придобиват нови знания е несравнимо. 

"Преподаването на чужди езици обогатява и културата на младите хора. Защото не може само да седят в чатовете, а имат нужда и от прозорец към света", допълва младата преподавателка.

Родители следят ''на живо'' отсъствията и оценките на учениците

Според нея обаче усилията на учителя трябва да е насочена и към друго - да учи децата как да комуникират. Затова Божанка включва в часовете си различни игри - за да се ангажират децата да бъдат колектив, но и да усетят колко важно е да имаш доверие на някого. Много често това внимание и възпитание не се получава вкъщи, казва тя.

Според Божанка Николова учителят трябва да е преподавател и приятел
dariknews.bg

Децата имат нужда от емоционална подкрепа от учителя. Моите ученици винаги се обръщат не само с въпроси за предмета, а споделят проблеми и успехи, разказва младата учителка.

Много често те странят едно от друго - по-лесно им е да си напишат съобщение в социалната мрежа, отколкото да си комуникират на живо, допълва Божанка и смята, че най-важното е да изгради правилно един млад човек.

Учител от Индия показа забавната страна на образованието в шуменско школо

Тя обаче не отрича технологиите. Те могат да са полезни за учениците, но трябва някой да ги напътства как да ги ползват, казва Божанка.

Младата учителка е категорична, че днешните деца имат голям потенциал, но трябва да има усилие и от тяхна страна, и от страна на учителя, за да стигнат до успехи. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари