Продължава борбата с водната стихия в Априлово, застрашени са още две села
Продължава борбата с водната стихия в Априлово, застрашени са още две села / Борислав Курдов

Продължава борбата с водната стихия, която наводни осем къщи в село Априлово, община Попово. Както Дарик вече съобщи, възрастни хора и малки деца бяха евакуирани от домовете им. Осигурена е вода и храна за останалите в наводнените къщи стопани. До тях тя достига с лодки или трактор. Християнските и мюсюлманските храмове в селото също са наводнени.

При посещението си в селото кметът на община Попово д-р Людмил Веселинов заяви, че нивото на река Черни Лом остава критично,тъй като язовир Росина продължава да прелива. „Надолу продължава да има опасност за селата Светлен и Кардам", заяви още той. Кметът смята че водата от язовира не се изпуска своевременно и ням контрол.

„Виждате резултата от този контрол. Преди години правиха някакви опити да ремонтират язовирната стена, но ето резултатът какъв е. Ако зависи от мен, тази стена ще я гръмна и въпросът ще приключи" - допълни кметът.

Жителите на Априлово са притеснени, че може положението да остане такова още дълго време, защото източването на язовир продължава. Те още не са забравили и наводнението преди пет години, когато в селото се издавиха десетки крави и овце.
Сега освен пораженията в селото са наводнени и 1300 дка земеделски земи.