Представят книгата “Каймакъ-Чаланъ” на Красимир Узунов в Шумен
Представят книгата “Каймакъ-Чаланъ” на Красимир Узунов в Шумен / netinfo

Книгата "Каймакъ-Чаланъ" на Красимир Узунов ще бъде представена в Шумен на 26 ноември от 17:30 часа във фоайето на втория етаж на градската библиотека. Организатори са община Шумен и РБ "Стилиян Чилингиров". Водещ на събитието ще бъде военният историк полковник Мишо Йорданов. В представянето ще участват проф. Пламен Павлов от ВТУ, Пламен Манушев, народен представител в 43-тото Народно събрание и вицеадмирал от запаса, генерал-лейтенант Константин Павлов и авторът Красимир Узунов.

"Каймакъ-Чаланъ" разкрива драматични моменти от участието на България в Първата световна война. Книгата е посветена на едно от най-големите сражения, които армията ни води тогава - битката при Каймак-Чалан. Върхът се намира на Нидже планина на границата между Гърция и Македония. В началото на есента през 1916 година на него се качват 6000 български войници и офицери. Месец по-късно от там слизат по-малко от 800 от тях.

Книгата е плод на дългогодишните изследвания на Красимир Узунов. "Тя е преклонение пред подвига на българския войник, дълбок поклон пред паметта и святата история на България", казва авторът.