От БСП пускат жалба срещу определението на Административния съд
От БСП пускат жалба срещу определението на Административния съд / netinfo

Жалбата, внесена от Веселин Златев срещу решението на ОИК за избор на общински съветници, е процесуално недопустима. Това каза пред Дарик радио авокат Ивайло Йорданов, който е член на групата общински съветници от БСП. Според него, законът е дал възможност тези актове да бъдат обжалвани от конкретни лица, имащи правен интерес. По думите на Йорданов, Веселин Златев не е сред кръга от тези лица.

 

Жалбата е депозирана от него в качеството му на кандидат-кмет и общински съветник. Златев няма право да обжалва решението в качеството си на кандидат-кмет, тъй като не е сред кръга лица, които могат да обжалват - твърди Йорданов. Според него в качеството си на общински съветник Златев също не е легитимиран да обжалва, тъй като вече е избран за съветник и не е правно заинтересован. Той допълни още, че жалбата от Веселин Златев освен недопустима е и неоснователна и аргументите за това ще бъдат посочени в жалбата от БСП срещу определението на Административния съд. Тя ще бъде текстово оформена до края на деня, кога обаче ще бъде внесена не мога да кажа - допълни Йорданов.

 

Има груби нарушения в процесуалния ред на самото производство, което съдът е допуснал, каза още Ивайло Йорданов. Жалбата е била разгледана по чл. 60 от Административно-процесуалния кодекс, което според Йорданов е недопустимо, защото по този ред е следвало тя да бъде депозирана в 3-дневен срок, а тя е депозирана в 7-дневен срок. След като тридневния срок е бил пропуснат, жалбоподателят е имал възможността да подаде жалбата по чл. 166. Това обаче предвижда съдът да насрочи открито заседание и да изслуша страните по делото и техните възражения. Едно такова нарушение на правата на заинтересованите страни неминуемо ще доведе до отмяна на това определение на Административния съд-каза още Йорданов.