Омбудсманът на Шумен препоръча на ТЕЦ прецизност при събиране на стари вземания
Омбудсманът на Шумен препоръча на ТЕЦ прецизност при събиране на стари вземания / Дарик-Шумен, архив

Общественият посредник на Шумен Иван Капралов препоръчва на ръководството на „Топлофикация Шумен" ЕАД да прецизира политиката на дружеството по събирането на стари задължения и всеки конкретен случай да бъде преценяван юридически и съобразяван с решение на Върховния касационен съд от 18 май тази година.

Според решението „периодични вземания" са и тези, дължими от лица, ползващи услугата топлоподаване, тоест за тях се ползва не общата 5-годишна погасителна давност, а специалната погасителна давност от 3 години, пише в становището си по въпроса Иван Капралов.

Той отправя препоръката след извършена проверка във връзка с постъпили сигнали за образувани изпълнителни дела срещу длъжници на „Топлофикация" Шумен след изтичането на 3-годишната погасителна давност.

От данните предоставени по време на проверката, става ясно, че общият брой на издадените изпълнителни листи в полза на дружеството е близо 4 500. Общият брой на изпълнителните дела е малко над 1 200. От встъпването на новия съвет на директорите са осъдени около 150 нови длъжници, но при съблюдаване на 3-годишна давност.