Няма констатирани нарушения при проверка на фирми, търсещи подземни богатства
Няма констатирани нарушения при проверка на фирми, търсещи подземни богатства / netinfo

Регионална инспекция по околна среда и води не е констатирала съществени нарушения при планова проверка на обекти за търсене, проучване и добив на подземни богатства. Това съобщиха за Дарик от екоинспекцията.

Общо 15 броят са обектите проверени от експертите при РИОСВ-Шумен, направление „Опазване на почвите и земните недра". Предмет на обследване е дейността на фирмите, описана в подадените от тях проекти, както и спазване изискванията за обезопасяване на находищата.

Съществени нарушения в областта на екологичното законодателство не са констатирани. Извършен е мониторинг на тринадесет кариери за добив на мергелна глина и скални материали.

Дадени са седем предписания, свързани главно с пропуски в документацията на фирмите, експлоатиращи находищата. Всички те са изпълнени в срок. Два броя са геолого-проучвателните обекти. Контролът при тях е във връзка с приключили дейности за търсене и проучване на неметални полезни изкопаеми. Установено е, че след прокараните сондажи и канави терените са възстановени.