Намалява броят на учениците в общината, 801 ще са първолаците
Намалява броят на учениците в общината, 801 ще са първолаците / Dariknews.bg - Невена Николова

С 301 по-малко ще са учениците в община Шумен през новата учебна година, а броят на паралелките ще е намалее с 9. Това заяви зам.-кметът по образование и култура в общината Живка Тонева. Общо тази година в учебните заведения ще влязат 8 560 деца от общината, а сформираните паралелки ще са 383.

843 е броят на подлежащите за постъпване в първи клас, по данни на дирекция „ГРАО". Към 1 септември в училищата от общината са записани 801 деца, като 94 от тях не са в системата на ГРАО. „Това означава, че те не са родени в Шумен, но са дошли да учат тук", обясни Тонева. Сформирани са 6 подготвителни групи със 124 деца. 82 от тях са 6-годишни, а 38 са 5 -годишни. Живка Тонева уточни, че данните са валидни към 1 септември, а окончателното сверяване на списъците ще бъде направено на 15 септември.

През настоящата учебна година се очертава да има 30 маломерни паралелки  в училищата от общината, като недостига в тях ще е от 124 деца. „Вероятно ще поискаме, по време на заседание на общинския съвет през септември, дофинансиране на маломерните паралелки. Ако това не се случир минаваме на вариант сливане, което според нас е недопустимо", заяви Живка Тонева.

Относно предучилищното възпитание зам.-кметът добави, че на територията на общината врати ще отворят 31 детски градини с общо 124 групи. До края на месеца предстои откриването на филиала към Детска градина №30 с още 4 групи. „С този разчет ние удовлетворяваме исканията на родителите и на 3-годишните и на 5-годишните" , каза зам.-кметът. 3051 е броят на децата в детските градини, което е с 85 повече от миналата година.

Числеността на заетите в системата на образованието 1463 бройки се запазва, отбеляза още Живка Тонева.