Над 1 000 000 лева влагат в благоустройството на квартал в Търговище
Над 1 000 000 лева влагат в благоустройството на квартал в Търговище / Борислав Курдов

Кметът на Търговище д-р Красимир Мирев даде пресконференция, повод за която бе стартът на дейностите по проект за облагородяване на квартал „192". В брифинга участваха също главният инженер на общината Валентина Йорданова и управителят на фирмата-изпълнител на дейностите „Девня Трейд" ООД-Варна Светлин Савов.
„Имаме възможност да започнем изпълнението на ангажимент, който бяхме поели преди няколко години, а именно благоустрояването на цели квартали, един от които е кв. „192". Преди 15 години в Търговище имаше три квартала, които бяха изпълнени като строителство, но без никаква инфраструктура. Това бяха „Запад 3" и кварталите „191" и „192". За пет-шест години на „Запад 3" само с ресурси на общината успяхме да му придадем добър вид. Преди две години благоустроихме и „191". Сега стартираме големия проект за „192" - каза кметът д-р Красимир Мирев. По думите му, проектът е изключително напрегнат откъм срокове на изпълнение, но изпълнителят е дал гаранция, че ще приключи с дейностите за около месец. „Лично аз мисля, че това ще бъде най-добре изпълнения ни квартал като проектиране - съвременно и удобен за жителите му", каза още д-р Мирев. Стойността на проекта е 1 040 000 лв.
Благоустрояването на кв. „192" обхваща междублоковото пространство между 5 блока, които са на 6,7 и 8 етажа, обясни г-жа Йорданова. Предвиден е ремонт на съществуващата и изграждане на нова вътрешно квартална алейна мрежа и тротоари с които да се осигури транспортен и пешеходен достъп до сградите. Предвидени са 66 парко места със застроена площ от 870 кв.м. Ще бъде изградена и връзка към ул. „Кюстенджа", която е новопроектирана.
Предвидено е цялостно озеленяване и благоустрояване на свободните площи. Тук ще бъде изградена оградена амфитеатрална спортна площадка с размери 14.50х22.50 метра. Ще има и две нови детски площадки. Към едната от тях ще бъде направена беседка с кът за барбекю.
След проведена открита процедура за изпълнител на дейностите бе избрана „Девня Трейд" ООД - Варна. Управителят на дружеството Светлин Савов заяви, че фирмата има богат опит с работа по проекти. „Разполагаме с достатъчен брой служители, както и техника, за да се справим със задачите в наложените срокове. Разполагаме също така и със собствен разсадник за дървесни видове и храсти. Така че жителите на квартала първо да се въоръжат с малко търпение относно шума по време на строително-монтажните работи, а после да очакват едно красиво благоустрояване на пространството край техните домове", каза г-н Савов. Той уточни, че растенията няма да могат да бъдат засадени сега, заради топлото време, а най-вероятно това ще стане в началото на октомври.
На пресконференцията стана дума и затова, че улица „Брегалница", която дели кварталите „191" и „192", не е включена в проекта. Нейното обновяване ще бъде направено през 2015 година, обеща д-р Мирев.
На срещата с журналисти кметът на Търговище говори и за предстоящото стартиране на проекта за благоустрояване на парк „Юкя" през следващата седмица, което се е забавило заради обжалвания в Комисията по защита на конкуренцията. Тази комисия все още бави отговора си и относно ремонта на детска градина „Веселушко", където също ще бъде направено цялостно обновяване.

Над 1 000 000 лева влагат в благоустройството на квартал в Търговище
netinfo