Наблюдава се тенденция към спад на детската престъпност в Шуменско
Наблюдава се тенденция към спад на детската престъпност в Шуменско / netinfo

Наблюдава се спад на детската престъпност в сравнение с миналата година. Това стана ясно по време на днешното заседание на Комисията за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. Инспекторът от Детска педагогическа стая(ДПС)към РПУ – Шумен Николай Стоянов изнесе отчет според който, престъпленията извършени от малолетни и непълнолетни лица в община Шумен са намалели.

За деветте месеца на 2007 година водени на отчет в МВР – Шумен са 184 малолетни и непълнолетни лица, а за същия период на 2008 техният брой е 163. Утвърденият контингент от лица с две или повече криминални прояви или с наложени присъди за миналата година са 32, а за тази 26 лица. Извършените престъпления за 2007 са 89, а тази година броят им е 73. Полицейска закрила е предоставена на 6 деца, през миналата година, за деветте месеца на 2008 г. има 18 такива закрили. Най – честите престъпления са кражби на цветни и черни метали и кражби на мобилни телефони. Няма регистрирани тежки престъпления, каза още г-н Стоянов.

Безпокойство будят зачестилите прояви на насилие по време на учебни занятия на територията на училищата. Има регистрирани и тежки телесни повреди. Инспекторите от ДПС извършват беседи по проблема с насилието в учебните заведения. Факторите, които са причина за тези прояви са нездравата и криминогенна семейна среда, липсата на ефективен родителски контрол, не посещаване на училище и не достатъчната заинтересованост на широката общественост по проблема. Наблюдават се и увеличение на броя на децата, извършили противообществени прояви, чийто родители са извън страната, допълни инспектор Стоянов.