Местят шахматния клуб Шумен 2005 от залата в Младежки дом?
Местят шахматния клуб Шумен 2005 от залата в Младежки дом? / снимка: Дарик-Шумен

Общинска администрация не подкрепя искането на шахматния спортен клуб „Шумен 2005" да му предостави залата, в която се помещава в момента за безвъзмездно ползване за нови 5 години. Това стана ясно от думите на зам.-кметът по образование Живка Тонева. Ръководството на клуба е внесло докладна записка до местния парламент, с която иска залата на партерния етаж на Младежки дом да им бъде предоставена за нов период от 5 години, след като те се помещават там от 2005 г. и я ползват безвъзмездно, тоест не заплащат консумативи. Президентът на клуба Асен Аврамов заяви, че са съгласни да покриват сумите за консумативи, ако и другите клубове, с обществена полза в града правят същото.

Ръководството на Младежкия дом, младежкия и ученическия парламент желаят залата да се използва за техните нужди. Част от идеите им са там да се обособи младежка сладкарница, както и да се ползва за срещи и други прояви. Като алтернатива на шахматистите се предлага малка стая в спортна зала „Младост". От „Шумен 2005" категорично заявяват, че тази стая не е подходяща за провеждане на тренировки и състезания по шахмат, понеже е много малка.

Местят шахматния клуб "Шумен 2005" от залата в Младежки дом?
netinfo

Въпросът бе разгледан по време на заседанията на две постоянни комисии към шуменския общински съвет днес. Членовете на икономическата комисия подкрепиха предложението на шахматния клуб, като 4-ма гласуваха „за", а 3-ма се въздържаха. Спортна комисия обаче не подкрепи предложението, като петимата й членове гласуваха „въздържал се". Комисията взе решение общинска администрация да обследва състоянието на стаята в зала „Младост". Шахматистите изразиха готовността си да предоставят залата за нуждите на формациите към Младежки дом винаги, когато има подобни искания, но и подчертаха, че за 5 години нито веднъж подобно искане не е отправяно.

„Шахматен клуб „Шумен 2010" е един от най-успешните в страната и има много постижения", заяви един от треньорите Ангел Яначков. В клуба има картотекирани 41 състезатели, но тренират много повече, включително деца и юноши. Състезателите на шахматния клуб са завоювали общо 36 златни, 27 сребърни и 27 бронзови медали от различни турнири през последните 5 години. Клубът е инвестирал и 15 000 лв. за подобряване на условията в залата. Община Шумен предоставя по около 7 500 лв. на година за нуждите на шахматистите.

 

С решение на общинския съвет от 2005 г. залата в Младежкия дом е предоставена безвъзмездно за ползване за 3-годишен период на шахматния клуб. От 2008 г. насам той продължава да се помещава там без решение на администрацията или местния парламент.

Окончателно решение на спорния въпрос предстои да бъде взето по време на сесията на общиснкия съвет на 2 декември.

Местят шахматния клуб "Шумен 2005" от залата в Младежки дом?
netinfo