Кметът на Търговище проведе среща с експерти от „Надзор на язовирните стени за язовир Руец
Кметът на Търговище проведе среща с експерти от „Надзор на язовирните стени за язовир Руец / Пресцентър на общинска администрация - Търговище

Кметът на Търговище д-р Дарин Димитров проведе среща с представители на Главна дирекция „Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях" от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, които днес извършват проверка на състоянието на язовир Руец. В огледа и техническата оценка участват представители на „Басейнова дирекция", „Напоителни системи", Областна администрация, Областна дирекция „Земеделие" и други. От страна на Община Търговище в проверката се включиха секретарят Христалина Халачева, главният експерт по сигурността Кирил Керев и други.
Огледът на съоръженията на водоема е след серия сигнали от Община Търговище до компетентните институции за неработещия изпускател на язовира, който се стопанисва от Сдружение за напояване и е извън компетенциите на местната администрация.
Припомняме, че от Сдружението направиха опити да отпушат изпускателя. Въпреки това, и към момента, той пропуска минимални количества вода, които са под 1% от нужното. Това не позволява контролирано изпускане на вода и поддържане на безопасни нива. От близо две седмици язовирът тече през преливника. „Към момента няма рискове за населението и земеделските земи в района, но при обилни и продължителни валежи, може да се стигне до по-голямо изтичане. По тази причина Община Търговище потърси намесата на всички компетентни органи. Нямаме правомощия да контролираме, но отговаряме за нашите жители и тяхното имущество", заяви кметът д-р Димитров. Той припомни, че няколко пъти през годините село Руец е наводнявано, при изпускане на по-големи количества от язовира, а в момента изпускателят не функционира, според изискванията.

Кметът на Търговище проведе среща с експерти от Надзор на язовирните стени" за язовир Руец
netinfo

Секретарят на Общината Христалина Халачева и експертът по сигурността Кирил Керев запознаха представителите на Главната дирекция с хронологията на събитията, тъй като лично следят проблема. Те потърсиха разяснение за възможните начини за решаването му.

Според специалистите от „Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях", нивото на водата в язовира трябва да се смъкне и поддържа на 55-60% от обема му, за да се освободи място при валежи. Трябва да се мисли за почистване на входа на шахтата на изпускателя, което може да се направи от водолази. Такава операция би струвала няколко хиляди лева. Те трябва да се поемат от Сдружението за напояване.
Експертите ще излязат със заключение от проверката и протокол, който ще бъде даден на Сдружението за изпълнение.
Кметът на Търговище и експертите на Общината ще продължат да следят състоянието на язовира и настояват всички отговорни институции да предприемат съответните мерки, които са в правомощията им, за да се осигури безаварийна работа на съоръжението.