Изложба на исторически оръжия откриват в Търговище
Изложба на исторически оръжия откриват в Търговище / Диляна Стойчева
Днес във фоайето на Археологическата експозиция на Регионален исторически музей – Търговище се състоя пресконференция във връзка с предстоящата изложба “Огнестрелно и хладно оръжие от Възраждането и Руско-турската освободителна война”, посветена на 130-годишнината от Освобождението на България”. Присъстваха директорът на музея Магдалена Жечева, историкът Йорданка Петкова, председателят на великотърновския клуб “Традиция” – Върбан Минев и Евгений Гроздев от Търговище, помогнал за осъществяване на идеята.

В изложбата са подредени множество експонати от колекцията на Национално дружество „Традиция” – клон Велико Търново и такива от фонда на Регионален исторически музей – Търговище. Представени са оръжия използвани по време на Национално-освободителното движение на българите, въоръжение, характерно за руската армия и това, използвано от турските войски. Присъстват и копия на Самарското и Хайдушкото знаме, а също и това на Първи търновски революционен окръг. Включени са също военни облекла от това време. Сред най-рядко срещаните експонати са кавалерийска карабина “Дрейзи”, пехотен “Уинчестър”, образци на хладно оръжие и др. В централната част на експозицията в съд с пръст са заровени копчета от униформите на всички войски, сражавали се на територията на страната ни и всякакви видове куршуми с идеята, че пред земята всички са равни.

Изложбата ще бъде открита на 29 февруари от 17.30ч. Гражданите и гостите на Търговище ще могат да я разгледат до края на март, включително на самия национален празник.

На срещата днес стана ясно, че до седмица предстои учредяването на клуб “Традиция” и в Търговище.