И в Разград и в Исперих - недоволни от консултации за частични избори
И в Разград и в Исперих - недоволни от консултации за частични избори / Радка Минчева

И в Разград и в Исперих имаше недоволни от разпределението на местата в секционните комисии, изградени заради частични избори на 17 април в две населени места в областта

Предсрочен вот в село Просторно, община Разград, се налага заради заболяване на избрания през 2007 г. местен първенец. Избирателите там са 110, има една избирателна секция. Тя ще е седемчленна - договориха се на консултации с кмета Денчо Бояджиев представителите на политическите сили. Председателят на комисията ще е от ДПС, заместник-председател - от БСП, секретар - от ГЕРБ. ДПС и ГЕРБ ще имат и по един редови член на комисията, само с по един представител ще са "Атака" и "Синята коалиция". Протоколът с разпределението бе подписан от представители на БСП, ДПС и "Атака", "Синята коалиция" не се яви на консултациите, а Пламен Братованов от ГЕРБ не бе с легитимно пълномощно и се оказа само наблюдател на консултациите. Той настояваше при определянето на квотите да се приложат резултатите от последния парламентарен вот и ГЕРБ да има общо трима представители, от които един в ръководството на секционната комисия.

В село Лъвино, община Исперих, вотът се налага заради заминаване на настоящия кмет за гурбет в чужбина. Там ще има две секции - съобщи общинският кмет Адил Решидов. При него ще  се проведе и втори тур консултации, на 18 март, тъй като от БСП са искали да имат един представител в повече от договореното с останалите политически сили. Съотношението на партиите ще е същото както в Разград, председателите са съответно от ДПС и ГЕРБ, заместниците им - от БСП и "Атака", секретарите - от ГЕРБ и ДПС.