/ Thinkstock/Getty Images
Задържаха мъж, участвал в телефонни измами в Попово и Търговище.

Нает за ''муле'' пресече телефонна измама

След проведени оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия на служители от районните управления в Попово и Търговище  е задържан 50-годишен мъж от с. Конево, обл. Разград, за когото е установено, че е участвал като куриер в схема за осъществяване на три телефонни измами на жени в град Търговише, и една - на жена в Попово. 

Те са били въведени в заблуждение чрез обаждания на стационарните им телефони, като е използван популярния предлог за необходимост да окажат съдействие на полицейски служители, които провеждали операция по задържане на извършители на телефонни измами.

Така на 20 февруари, 75-годишна жена от същия град е предоставила сумата от 1800 лв., на 7 март 55-годишна жена от  Търговище се е разделила с 300 лв., 100 евро и 60 паунда, а на 15 март нейна 66-годишна съгражданка е предоставила „в помощ на полицията“ 700 лв. 

Следващата извършена измама с негово участие е в Попово, където на 18 март, след проведен разговор на стационарен телефон 73-годишна жена от града е  била въведена в заблуждение под гореспоменатия предлог, и от владението й е  била отнета сумата от 7 000 лв.
 
Телефонни измамници с ''банков'' трик в Нови пазар

В хода на разследването са извършени следствени експерименти. Установено е, че преди да се включи в осъществяване на измамите, 50-годишният мъж е бил безработен и е бил нает след публикувана от него в Интернет обява, че си търси работа.

Обадил му се мъж, представящ се за собственик на фирма за производство на дограма, и му е заявил, че го наема да взема размери на пространствата за поставяне на дограма, както и капаро от клиентите. Същият прибрал горепосочените парични суми, и по указания на „работодателя“ си ги оставил близост до водопроводна шахта в село в община Разград.

50-годишният мъж е привлечен като обвиняем. Работи се и за изясняване на съпричастността му към извършване на други измами по съшия сценарий на територията на Североизточна България.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.