Христо Николов: Ако не се приеме новата план-сметка може да има криза с боклука
Христо Николов: Ако не се приеме новата план-сметка може да има криза с боклука / netinfo

Ако до два месеца не се приеме новата план-сметка за сметопочистване и сметоизвозване може да има криза с боклука и зимното поддържане на улиците в града. Това стана ясно от думите на Христо Николов, управител на фирмата концесионер „Титан-БКС". Пред журналисти днес той заяви, че е силно притеснен от факта, че вече 6 месеца от началото на тази година Общинският съвет в Шумен не е приел план-сметката за 2013 година.

„Ако това продължи още месец-два ще ни постави в невъзможност за изпълняваме концесионния договор", каза Николов. Фирмата-концесионер иска разходите в план-сметката за дейностите, които тя извършва да бъдат завишени с 230 000 лв. „Предлаганото увеличение е индексация на база на повишаване на минималната работна заплата и увеличение цената на горивата. Единствения процес на намаляване на тази индексация е, когато тези фактори, които са посочени и в концесионния договор са тръгнали в посока надолу", обясни Николов и добави, че според него всички искания за намаляване на план-сметката са несъстоятелни и не кореспондират с приетите договорни взаимоотношения. По думите му, през годините план-сметката се е увеличавала с между 8 и 11% ежегодно.

Увеличението, което се предлага тази година е с 4,3 на сто в сравнение със сумата за миналата година. „Тези средства са изключително важни за да можем да отговорим на очакванията на гражданите, те са необходими за закупуване на материали за зимното поддържане, за въвеждане на машините в изправност и за да не пострада през зимата дейността сметосъбиране и сметоизвозване", коментира още Христо Николов.

Той призова на следващото заседание на Общински съвет въпросът с план-сметката да бъде внесен отново и тя да бъде приета за да не се стига до преустановяване на дейността. „Уведомил съм 120-те ни служители, че ако е необходимо, ще ги пусна в неплатен отпуск", каза Николов.

Припомняме, че план-сметката бе подлагана на гласуване на две заседание на местния парламент, но не събра необходимия брой гласове. Не бе прието и предложението за намаляване на план-сметката с 430 000 лв., което направи съветникът от ГЕРБ Христо Дечев.