Дружествата трябва да представят информационни карти за изпусканите води
Дружествата трябва да представят информационни карти за изпусканите води / netinfo
До 29 февруари дружествата трябва да представят информационни карти с пълните данни за количествата и качествата на изпусканите води, както и за състоянието на пречиствателните съоръжения и канализационните мрежи, напомнят от РИОСВ-Шумен. Изискването за този вид отчетност се поставя от Наредба №5 за мониторинг на водите.

Изпратени са писма до 46 фирми, чийто обекти се намират на територията на Шуменска и Търговищка област и са включени в националната контролно-информационна система за състоянието на отпадъчните води.

За обектите извън нейния обхват, РИОСВ проверява изпълнението на условията в издадените разрешителните за заустване на отпадъчни води. Основно изискване е пречиствателните съоръжения да работят ефективно. Общо за Шуменска и Търговищка област се контролират 54 обекта.

До 31 януари дружествата трябва да внесат и дължимите такси за заустване на отпадъчни води. Тези такси се изчисляват на базата на количествата и качествата на изпусканите води.

През първите дни на 2008 г. за превишение на индивидуалните емисионни ограничения в производствените води експертите на РИОСВ наложиха санкции на три фирми.